O ile większość grzybów, które goszczą na naszych stołach pochodzi z lasów, o tyle pieczarki możemy uprawiać sami. Jednak potrzebujemy do tego odpowiednich warunków. Przede wszystkim będzie się to wiązało z odpowiednim kapitałem finansowym, musimy przecież mieć kawałek terenu i specjalną halę, w której będziemy mogli zacząć uprawę. Aby stworzyć taki budynek, potrzebujemy nawet kilkuset tysięcy złotych. Następnie koniecznie zainwestujmy w odpowiednie podłoże, sprzedawane wraz z grzybnią. Tak wyposażona pieczarkarnia musi mieć jeszcze systemy pozwalające na dezynfekcję (grzyby są podatne na niebezpieczną dla nich pleśń), maszyny służące do chłodzenia oraz ogrzewania (należy zapewnić odpowiednią temperaturę pieczarkom), jak i regulujące poziom wilgoci. Samą uprawą powinien zająć się ktoś z doświadczeniem. Można skorzystać z pomocy technologa produkcji pieczarek, który z pewnością posiada wystarczającą wiedzę na temat. Na plony możemy liczyć w ciągu sześciu tygodni od położenia podłoża, kolejne hale zwiększają zaś częstotliwość zbiorów.
Pieczarkarnia
Losowe artykuły:
Jedzenie na dowóz Kielce
Jak szukać dobrego jedzenia?
Ilekroć wyjeżdża się w nowe miejsce, jednym z najważniejszych pytań, jakie sobie stawiamy jest obok: „gdzie znaleźć nocleg?” i „co zwiedzić?” to, „gdzie dobrze zjeść?”. Liczne strony internetowe podpowiadają znane i lubiane miejscówki w dużych miastach i małych, ale popularnych kurortach. Nie zawsze jednak to, co...
Jedzenie Kielce
Żywność - pasja czy konieczność
Aspekt codziennego odżywiania jest poruszany praktycznie w każdym programie naukowo-publicystycznym, na wielu konferencjach, eventach, w wielu miejscowościach, gdzie spotykają się dietetycy czy przedstawicie świata fitness. Każdy z nas zastanawia się czy jedzenie Kielce spełnia wymagania i czy wybrana przez nas dieta to jest to czego...