Zestaw solidnych noży to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Pomimo faktu, że ogólne zastosowanie większości z nich jest do siebie zbliżone, to wybierając produkt wysokiej jakości, należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych aspektów. Jakie parametry ostrza sprawdzą się najlepiej przy krojeniu określonych produktów spożywczych? Czy rodzaj wykorzystanej stali wpływa na trwałość noża?

Jaki rodzaj stali wybrać?

Podstawa kwestia dotyczy wyboru określonego rodzaju stali. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest stal nierdzewna, która charakteryzuje się dużą odpornością na korozję. Aspekt ten będzie szczególnie istotny w przypadku amatorów sztuki kulinarnej, dla których przesadna konserwacja ostrza będzie stanowiła zbędny dodatek pracy. Noże ze stali nierdzewnej są również z reguły znacznie tańsze, dlatego poszukując budżetowych i trwałych rozwiązań, warto zdecydować się właśnie na ten typ. Z kolei noże z ostrzem ze stali damasceńskiej są wytwarzane przy użyciu specjalnego procesu produkcyjnego, dzięki któremu zachowują swoją ostrość przez dłuższy czas – nawet w przypadku częstego wykorzystywania. Na rynku można napotkać również noże ze stali proszkowanej lub węglowej, jednak oba rodzaje mają swoje wady i zalety. Stal proszkowana opiera się procesom korozji, jednak ze względu na swoją twardość może ulegać ukruszeniom. Z kolei noże ze stali węglowej są wytrzymałe, jednak wymagają stosowania specjalnych procesów konserwacyjnych.

Typ noża – na co zwrócić uwagę?

Kształt, długość i wykończenie ostrza noża to aspekty, które odgrywają kluczowe znaczenie w poziomie wygody korzystania z danego produktu. Dominujące w większości kuchni noże z długim i szerokim ostrzem sprawdzają się znakomicie w przypadku częstego krojenia warzyw lub owoców. Z kolei charakterystyczne ząbkowane ostrze jest idealnym rozwiązaniem do przygotowywania pieczywa. Tego typu nóż do chleba ma z reguły długość powyżej piętnastu centymetrów, dzięki czemu może poradzić sobie z krojeniem chleba o każdej wielkości. Zupełnie inny kształt ostrza mają noże, które w założeniu służą obróbce mięsa. Przydają się one w przypadku krojenia i oddzielania mięsa od kości, a także podczas patroszenia ryb. Noże masarskie są z reguły długie i ostro zakończone, natomiast szerokość samego ostrza osiąga najczęściej zaledwie kilka centymetrów.

Jaki rodzaj noża wybrać?

Problematyczna kwestia wyboru idealnego zestawu noży wymaga wcześniejszego zastanowienia się nad sposobem ich wykorzystania. Rodzaj najczęściej przygotowywanych produktów spożywczych wskazuje bowiem typ noży, które w danej kuchni będą przydatne. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest wybór kilku rodzajów, które będą różnić się od siebie swoim przeznaczenie. Nóż szefa kuchni, do chleba i do mięsa do klasyczny zestaw, dzięki któremu wyposażysz swój dom w niezbędne akcesoria. Oczywiście, na podjęcie ostatecznego wyboru wpływ powinny mieć również dokładna charakterystyka przygotowywanych pokarmów lub rodzaj krojonego mięsa, jednak trudno wyobrazić sobie kuchnię bez takiego „ekwipunku”. W ten sposób bowiem do przygotowywania drobiu lepiej wybrać krótkie i wąskie noże rzeźnicze, natomiast proces skórowania ryb będzie wymagał zaokrąglonego ostrza. Odpowiedni wybór rodzaju wykorzystanej przy produkcji stali i kształtu pozwala jednak dokonać wstępnej selekcji noży, które w danej kuchni lub wytwórni mięsa staną się niezastąpionym akcesorium.

Artykuł sponsorowany