Składniki:

1. Około kilograma filetów z piersi kurczaka
2. 2 łyżki oleju
3. 1 cebula
4. Pół puszki ananasa w kawałkach
5. Pół puszki pędów bambusa
6. 1 strąk czerwonej papryki
7. 1 marchewka
8. 2 liście pora
9. 4 łyżki sosu sojowego
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
11. Dodatkowo: 2 szklanki białego ryżu

Wykonanie:

Mięso z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić na paseczki, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka i smażyć aż mięso będzie rumiane cały czas mieszając.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki, a marchewkę po obraniu i umyciu w słupki.
Paprykę oczyścić z pestek, umyć i pokroić w paski.
Liście pora umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie wstążki. Ananasa i pędy bambusa osaczyć z zalewy.
Do podsmażonego kurczaka włożyć cebulę, marchewkę i paprykę. Podlać sosem sojowym i wodą i dusić pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kawałki ananasa i pędy bambusa i jeszcze przez chwilę gotować. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem udekorowane wstążeczkami z pora.