Każdego dnia w tygodniu starasz się, by na talerzu twoim i twoich domowników wylądowało coś pysznego. Chcesz też, by było nie tylko smaczne, ale też bardzo zróżnicowane i zdrowe. Jednocześnie istnieje spore prawdopodobieństwo, że posiadasz wyniesione z domu nawyki, które każą ci komponować posiłki w odpowiedni sposób. To sprawia, że piątkowe obiady są dla ciebie największym wyzwaniem, bo chcesz, żeby były bez mięsa.
Co ciekawe, taka tradycja powinna zagościć w twoim domu nie tylko w sytuacji, gdy jesteś zagorzałym chrześcijaninem. Dla zdrowia bardzo ważne jest, aby jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ustalenie, że ma to miejsce w określone dni tygodnia, pozwoli ci dopilnować tego rodzaju nawyku. W znaczącym stopniu urozmaici również twój jadłospis.
Na piątkowy obiad świetnie nada się każdy gatunek ryb. Możesz smażyć je w panierce, piec w piekarniku lub gotować na parze. Ryby można dodać również do zapiekanek czy makaronu. Warto przypomnieć sobie też babcine dania za grosik, na przykład śledzia w śmietanie.