Składniki:
1. 12 pałek z kurczaka
2. 6 łyżek miodu
3. 4 łyżki oleju
4. 1 papryczka chili
5. Do dekoracji: pomidorki koktajlowe, parę listkua. sałaty, plasterki zielonego ogórka
6. Sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Udka dokładnie opłukać i wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Chili przekroić i oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do miseczki wraz z olejem i miodem; wymieszać dokładnie. Do tak powstałej marynaty włożyć udka, przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na około jedną godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i na pół godziny wstawić do niego udka ułożone na blaszce do pieczenia.
Upieczone udka przełożyć na półmisek i udekorować cząstkami pomidorków, plastrami ogórka i sałatą.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody.