Oblewarki do czekolady

Duże zakłady cukiernicze mają na wyposażeniu wiele ciekawych maszyn. Laikowi trudno uwierzyć, ze cały proces produkcji słodyczy można właściwie całkowicie zautomatyzować. Intrygującymi urządzeniami są oblewarki do czekolady. Jedząc ciastka i wafelki rzadko zastanawiamy się, w jaki sposób osiągnięto taki efekt wizualny. A przecież w pierwszej kolejności liczy się wygląd, dopiero później smak. Możliwe jest całkowite pokrycie produktu czekoladą, także od spodu. Są także opcje nanoszenia różnych wzorów. Oblewarki do czekolady pracują nie tylko z czekolada, ale też z innymi masami, lukrami i galaretkami. Są to bardzo pomocne urządzenia. Obok nich w zakładach cukierniczych znajdujemy linie piekarnicze i chłodzące, nadziewarki do ciastek, formy do pieczenia i urządzenia do pakowania. W takiej linii produkcyjnej muszą też znajdować się urządzenia transportujące produkty. Efekt jest niemożliwy do uzyskania w sposób tradycyjny, cały proces zautomatyzowany, a przez to mniej kosztowny i skomplikowany.