Urzadzenia cukiernicze
Dzisiejsze czasy dają producentom praktycznie nieograniczone możliwości. Branża cukiernicza rozwija się doskonale dzięki postępującemu zautomatyzowaniu produkcji. Nowoczesny sprzęt pozwala na uzyskanie produktów doskonałej jakości przy niskim nakładzie pracy. Inwestycja w dobrej jakości maszyny szybko się zwraca. Najczęściej kupowanymi urządzeniami są oblewarki do czekolady i inne narzędzia do dekorowania, linie piekarnicze i chłodnicze, maszyny do nadziewania i narzędzia do pakowania gotowych produktów. Fachowcy indywidualnie pod profil klienta są w stanie zaprojektować linie produkcyjne, które mogą być kontrolowane przez zaawansowane systemy sterowania. Maszyny mogą pracować także samodzielnie. Często takie rozwiązania znajdujemy w mniejszych cukierniach. Często wstawiane są tam na przykład oblewarki do czekolady, które precyzyjnie pokrywają całe produkty, lub też nanoszą na nie różne wzory. Umożliwia to uzyskanie estetycznego produktu, efekt taki byłby niemożliwy w przypadku pracy ręcznej.