O ile większość grzybów, które goszczą na naszych stołach pochodzi z lasów, o tyle pieczarki możemy uprawiać sami. Jednak potrzebujemy do tego odpowiednich warunków. Przede wszystkim będzie się to wiązało z odpowiednim kapitałem finansowym, musimy przecież mieć kawałek terenu i specjalną halę, w której będziemy mogli zacząć uprawę. Aby stworzyć taki budynek, potrzebujemy nawet kilkuset tysięcy złotych. Następnie koniecznie zainwestujmy w odpowiednie podłoże, sprzedawane wraz z grzybnią. Tak wyposażona pieczarkarnia musi mieć jeszcze systemy pozwalające na dezynfekcję (grzyby są podatne na niebezpieczną dla nich pleśń), maszyny służące do chłodzenia oraz ogrzewania (należy zapewnić odpowiednią temperaturę pieczarkom), jak i regulujące poziom wilgoci. Samą uprawą powinien zająć się ktoś z doświadczeniem. Można skorzystać z pomocy technologa produkcji pieczarek, który z pewnością posiada wystarczającą wiedzę na temat. Na plony możemy liczyć w ciągu sześciu tygodni od położenia podłoża, kolejne hale zwiększają zaś częstotliwość zbiorów.
Pieczarkarnia
Losowe artykuły:
Kebab Kielce Paderewskiego
Gdzie zjeść dobrze i tanio w Kielcach
Kuchnia polska jest bezdyskusyjnym liderem wśród kulinarnych smaków Europy. Rosół drobiowy, pierogi czy placki ziemniaczane to smaki, które znak każdy Polak. Niestety do ich przygotowania potrzebujemy czasu. Większosć osób realizujących się zawodowo jest zagania i preferuje szybkie jedzenie na mieście. Nie sposób, nie...
Podnieś poziom swojej kuchennej wygody z cyrkulatorem wody
W dzisiejszych czasach kuchnia jest sercem domu, a nowoczesne rozwiązania technologiczne mogą uczynić ją jeszcze bardziej funkcjonalną i wygodną. Jednym z takich innowacyjnych urządzeń jest cyrkulator wody kuchenny, który zapewnia nie tylko wygodę w codziennym gotowaniu, ale także poprawia jakość potraw. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu fascynującemu...