Czy możemy uprawiać pieczarki samodzielnie w domu? Tak, jak najbardziej. Uprawa pieczarek to nic trudnego i nawet amatorzy sobie z nią spokojnie poradzą. Naszą domową pieczarkarnię najlepiej jest urządzić w piwnicy, gdyż pieczarki nie potrzebują światła dziennego. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury – najlepiej w przedziale pomiędzy 12°C a 20°C. Uprawa pieczarek potrzebuje też odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Gdy nie ma dostępu świeżego powietrza, możemy posłużyć się wentylatorem. Pieczarki uprawia się najlepiej na podłożu z obornika końskiego bez domieszek. Sprawdza się też dobrze tzw. podłoże zastępcze, złożone ze słomy i kurzaka. Najlepsze do uprawy są foliowe worki lub skrzynki. Należy pamiętać o regularnym zraszaniu podłoża. Uprawa tych grzybów w domu może trwać do 4 miesięcy i można je zbierać kilkukrotnie. Pierwsze owocniki pojawiają się zazwyczaj po 3-4 tygodniach. Hodując własne pieczarki, możemy być pewni, że są one zdrowe i nie zawierają środków konserwujących.