Szpinakowy klops
1 vote, 3.00 avg. rating (77% score)

Składniki:

1. Około pół kilograma mieszanego mięsa mielonego
2. 1 jajko
3. 4 łyżki bułki tartej
4. Pół szklanki śmietany 18 %
5. 20 dag pieczarek
6. 30 dag szpinaku
7. 3 łyżki masła
8. 3 łyżki żółtego startego sera
9. 1 łyżka oleju
10. Gałka muszkatołowa
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, tartą bułkę, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę. Z masy uformować trzy wałki, aby zmieściły się do wąskiej, prostokątnej formy do pieczenia.
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, dodać pokrojone pieczarki i poddusić.
Na reszcie masła poddusić przebrany i umyty szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać startym żółtym serem i wymieszać.
Jeden z mięsnych wałków włożyć do foremki, na nim rozłożyć pieczarki, przykryć drugim wałkiem, na którym rozsmarować szpinak i przykryć trzecim wałkiem. Lekko ugnieść i posmarować olejem. Wstawić na około 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
Na gorąco podawać z ziemniakami i sałatą a na zimno z pieczywem.