Udka w cieście

0
925

Składniki:

1. 4 kurze udka
2. 1 łyżeczka curry w proszku
3. 1 łyżeczka chili
4. 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej
5. 2 łyżki mąki pszennej
6. 1 jajko
7. 2 szklanki jogurtu
8. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i jednej cytryny
9. 1 sałata rzymska
10. 2 strączki papryczki chili
11. 1 czerwona cebula
12. 15 dag pomidorków koktajlowych
13. 1 puszka kukurydzy
14. 1,5 litra oleju
15. Sól

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć i posolić. Kaszkę kukurydzianą wymieszać z mąką, chili i curry w proszku, wbić jajko i wyrobić na gładkie ciasto. Ciastem oblepić dokładnie udka.
W rondlu rozgrzać olej i w głębokim oleju usmażyć przygotowane udka.
Usmażone udka wyjąć z tłuszczu i przełożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć z tłuszczu. Udka przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na około 5 minut.
Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
Papryczki chili oczyścić z pestek; jeden drobniutko posiekać a drugi pociąć na cieniutkie plasterki, które następnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Doprawić solą do smaku.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na cząstki. Sałatę wymieszać z posiekanym chili dodać kukurydzę i resztę warzyw. Wymieszać i posolić. Podawać z udkami.