Składniki:
1. Około 60 dag szynki wieprzowej
2. 3 czerwone papryki
3. 1 duża cebula
4. 1 ząbek czosnku
5. 1 puszka czerwonej fasoli
6. 4 pomidory
7. 2 łyżki oleju
8. 5 łyżek gęstej śmietany
9. 2 papryczki chili
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W brytfance rozgrzać olej i włożyć do niej mięso, smażyć mieszając aż się zrumieni.
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać; cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Warzywa wrzucić do mięsa, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Fasolę odsączyć z zalewy i wrzucić do mięsa, dokładnie wszystko wymieszać i jeszcze 10 minut gotować.
Zieloną pietruszkę umyć i osuszyć a następnie bardzo drobniutko posiekać. Po nałożeniu do miseczek posypać natką danie i udekorować kleksem ze śmietany oraz papryczkami chili.