Składniki:
1. Pół kilograma mrożonego ciasta francuskiego
2. Około 30 dag fileta z piersi kurczaka
3. 2 ząbki czosnku
4. 3 pomidory
5. 1 żółtko
6. 8 łyżek startego żółtego sera
7. 4 łyżki oleju
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ciasto francuskie pozostawić w temperaturze pokojowej, aby rozmarzło.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kosteczkę.
Olej rozgrzać na patelni. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, włożyć na patelnię i usmażyć. Dodać pokrojone pomidory i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ciasto rozwinąć i pokroić na 16 pasków. Na każdym pasku rozłożyć nadzienie, posypać żółtym serem i zawinąć w rulonik.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i poukładać zwinięte ruloniki.
Żółtko roztrzepać widelcem i posmarować nim każdy rulonik. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić na około 20 minut.