Składniki:
1. 1 kurczak
2. 20 dag drobiowych wątróbek
3. 20 dag ryżu
4. 2 jabłka
5. 1 cebula
6. 10 sztuk suszonych moreli
7. 2 łyżki rodzynek
8. 5 dag masła
9. 1 jajko
10. 2 łyżki winiaku
11. 3 ząbki czosnku
12. Sok z połówki cytryny
13. Tymianek
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i pieprzem. Kurczaka skropić sokiem z cytryny i natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na godzinę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i osączyć.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wątróbki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć wraz z cebula na maśle.
Morele pokroić w paseczki, rodzynki skropić winiakiem, a jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać dodając jajko i doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Napełnić wnętrze kurczaka i zaszyć otwór nitką. Nadzianego kurczaka włożyć do brytfanki, posmarować roztopionym masłem i podlać wodą. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.