Składniki:

1. 2 polędwiczki wieprzowe
2. 6 ziemniaków
3. 2 pory
4. 1 łyżka miodu
5. 4 łyżki oleju
6. 2 łyżki musztardy francuskiej
7. Sok z jednej cytryny
8. 2 łyżki świeżych posiekanych ziół takich jak rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki
9. Tłuszcz do wysmarowania formy
10. 2 łyżki zmielonego kolorowego pieprzu
11. Sól

Wykonanie:

Pory rozciąć wzdłuż i podzielić na pojedyncze liście, umyć i włożyć na chwilę do wrzątku, odcedzić i przelać na sitku zimną wodą. Osuszyć.
Mięso umyć i osuszyć, posmarować francuską musztardą i sokiem z cytryny, posypać kolorowym pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, polędwiczki owinąć w liście pora. Formę do pieczenia natłuścić i ułożyć w niej polędwiczki w liściach pora. Posmarować łyżką oleju i wstawić do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika na około 40 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć na nim ziemniaki. Osączyć z tłuszczu i oprószyć solą. Przełożyć na ogrzany półmisek i oprószyć ziołami. Upieczone polędwiczki pokroić w grube plastry i ułożyć na ziemniakach.