Polędwiczki wieprzowe

0
983

Składniki:

1. 2 polędwiczki wieprzowe
2. Około kilograma małych ziemniaków
3. 1 szklanka śmietany kremówki
4. 3 łyżki masła
5. 4 łyżki oliwy
6. 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
7. Suszony rozmaryn
8. Kilka gałązek świeżego rozmarynu
9. Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Polędwiczki umyć i osuszyć. Mięso pokroić w grube plasterki i rozgnieść je lekko dłonią. Włożyć do miski.
Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu i pieprzem. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć odcedzone ziemniaki, oprószyć suszonym rozmarynem i obsmażyć na złoty kolor.
Na drugiej patelni usmażyć kawałki polędwiczek z obu stron na rumiano. Oprószyć solą. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodać resztę masła i śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i wymieszać z zielonym pieprzem. Podawać z ziemniakami udekorowanymi świeżym rozmarynem.