Składniki:
1. 4 plastry karkówki (po 15 dag)
2. 10 łyżek oliwy z oliwek
3. 1 łyżka musztardy (Dijon)
4. 2 ząbki czosnku
5. 1 opakowanie przyprawy do karkówki
6. 8 ziemniaków
7. 2 gałązki świeżego rozmarynu
8. 4 łyżki gęstego jogurtu
9. 1 pęczek dymki
10. 1 strąk czerwonej papryki
11. Sól, świeżo, grubo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. 4 łyżki oliwy, musztardę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do karkówki dokładnie razem wymieszać (można zmiksować). Marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Pokroić wraz ze skórką w łódeczki. Szeroką blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i na nim poukładać kawałki ziemniaków, równomiernie posypać solą i rozmarynem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i na pół godziny wstawić blaszkę z przyprawionymi ziemniakami (mają być rumiane i chrupiące).
Patelnię gilową wysmarować oliwą i usmażyć na niej steki.
Paprykę przekroić, usunąć pestki i pokroić w paseczki; dodać do mięsa wraz z oczyszczoną i pokrojoną dymką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na kawałkach mięsa ułożyć upieczone kawałki ziemniaków i udekorować papryką i dymką a także jogurtem.