Składniki:
1. 8 kawałków z indyka na sznycle
2. 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3. 4 łyżki płatków kukurydzianych
4. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5. 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
6. 2 łyżki mąki pszennej
7. 2 jajka
8. 4 łyżki bułki tartej
9. 3 łyżki startego żółtego sera
10. 4 łyżki oliwy
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i lekko rozbić tłuczkiem. Odstawić do schłodzenia na 15 minut.
Przygotować panierki: na jednym talerzyku wymieszać orzechy i pokruszone płatki kukurydziane, a na drugim zioła, starty żółty ser i bułkę tartą.
Na następnym talerzu rozbełtać jajka z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sznycle oprószyć mąką, zanurzać w rozbełtanych jajkach a następnie z jednej strony w jednej panierce a z drugiej w drugiej. Smażyć sznycle na rozgrzanej oliwie na małym ogniu na złoty kolor (po 5 minut na każdą stronę). Podawać z ziemniakami i surówką.