Składniki:
1. Pół kilograma mielonego mięsa drobiowego
2. 1 jajko
3. 5 łyżek bułki tartej
4. 10 dag twarogu
5. 1 ząbek czosnku
6. 4 łyżki oleju
7. 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
8. 4 łyżki śmietany kremówki
9. 1 łyżka mąki pszennej
10. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
11. 2 kalarepki
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mielone mięso drobiowe wymieszać dokładnie z pokruszonym twarogiem, tartą bułką i jajkiem. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obranym i rozgniecionym czosnkiem. Dłonie zmoczyć i wilgotnymi uformować 8 niedużych kotlecików. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Kalarepki obrać, umyć i pokroić w słupki. Włożyć do bulionu, przykryć i gotować 5 minut. Do wywaru dodać śmietanę kremówkę; doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kotlety usmażyć na oleju z obu stron (6 minut na każdą stronę), przykryć i dosmażyć. Podawać z uduszoną kalarepką.