Barszcz ukraiński

0
1117

Składniki:

1. 4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
2. 2 buraki ćwikłowe
3. 6 ziemniaków
4. Pół szklanki śmietany
5. 15 dag fasolki szparagowej
6. 15 dag fasoli białej
7. 2 marchewki
8. Kawałek włoskiej kapusty
9. 2 łyżki zakwasu buraczanego
10. 2 łyżki soku z cytryny
11. 1 łyżka mąki pszennej
12. Listek laurowy, ziele angielskie, cukier
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Przygotować bulion. Warzywa obrać, umyć i pokroić: buraki i ziemniaki w kostkę, marchewkę w słupki, a kapustę grubo poszatkować.
Białą fasolkę namoczyć i podgotować wcześniej lub użyć z puszki.
Ziemniaki, buraki, marchewkę i kapustą zalać gorącym bulionem; dodać listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i fasolkę szparagową; gotować około 20 minut. Dodać zakwas buraczany.
Śmietanę zmiksować z łyżką mąki i pół szklanki barszczu, wlać do zupy. Wymieszać. Dodać odsączoną białą fasolkę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.