Składniki:

1. 1 pęczek białych szparagów (60 dag)
2. 40 dag filetów z piersi kurczaka
3. 1 pietruszka
4. 1 duża cebula
5. Kawałek selera korzeniowego
6. 4 łyżki oleju
7. 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
8. Sok z cytryny
9. 2 gałązki bazylii
10. Cukier, sól, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać, szparagi po oczyszczeniu pokroić na kawałki; seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso z kurczaka pokrojone w paski, dodać cebulę, pietruszkę i seler i przesmażyć około 3 minut, a następnie dodać szparagi i wlać 1,5 litra wrzącej wody; doprawić do smaku solą, cukrem, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować około pół godziny, po 5 minutach gotowania wyjąć główki szparagów, a pod sam koniec gotowania wyjąć także mięso. Garnek odstawić z ognia a jego zawartość wraz ze śmietaną zmiksować. Do zmiksowanej zupy włożyć mięso i wyjęte wcześniej szparagi. Doprawić do smaku.