Składniki:
1. Około 70 dag wątróbki cielęcej
2. 8 pomidorów
3. 40 dag fasolki szparagowej
4. 1 cebula
5. 2 ząbki czosnku
6. 1 szklanka bulionu mięsnego
7. 1 kieliszek białego wina
8. 3 listki laurowe
9. 4 łyżki oleju
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
11. Dodatkowo: makaron (wstążki, świderki)
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i zdjąć z nich skórkę a następnie pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Fasolkę przebrać, poodcinać końce i pokroić na mniejsze kawałki.
Oliwę podgrzać wrzucić cebulę i obrany i posiekany czosnek; zeszklić. Dodać fasolkę i pomidory, podlać bulionem i zagotować. Dodać listki laurowe, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż fasolka zmięknie i odparuje spora ilość powstałego sosu.
Wątróbkę dokładnie umyć i osuszyć a następnie pokroić w niewielką kostkę; oprószyć pieprzem i obsmażyć na pozostałym tłuszczu, a następnie włożyć do sosu i wszystko razem dusić jeszcze około 10 minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą i wymieszać z wątróbką w sosie. Udekorować listkami bazylii.