Udka z pestkami dyni

0
510

Składniki:

1. 4 duże kurze udka
2. 1/3 szklanki mleka
3. 3 czerstwe bułeczki kajzerki
4. 4 jajka
5. 5 dag masła
6. 3 łyżki pestek z dyni
7. 1 gałązka świeżego tymianku
8. Kilka gałązek ulubionych ziół do dekoracji
9. 1 opakowanie mieszanych warzyw mrożonych
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Udka dokładnie wymyć i osuszyć, a następnie rozciąć wzdłuż i wyjąć kości. Mięso natrzeć solą. Bułki pokroić na kawałki i polać mlekiem, odstawić żeby nasiąkły, wbić do nich jajka i wyrobić na gładką masę. Tymianek opłukać i drobno posiekać. Posiekany tymianek i pestki dyni dodać do masy z bułek i jajek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
Tak przygotowany farsz rozsmarować na porozcinanych udkach i spiąć brzegi tak, aby wyglądały jak przed wyjęciem kości. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć wiórkami masła. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Mrożoną mieszankę warzywną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozłożyć na półmisku a na nich ułożyć upieczone udka. Udekorować świeżymi ziołami.