Składniki:
1. 2 udka z kurczaka (upieczone i bez kości)
2. 15 dag wątróbki (usmażonej)
3. 1 szklanka mąki pszennej
4. 15 dag chleba razowego
5. 2 cebule
6. 2 jajka
7. Mniej niż pół szklanki 22 % śmietany
8. 1 łyżka masła
9. Pół łyżki kminku (zmielonego)
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Cebule obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekane cebule, zeszklić.
Upieczone mięso z kurczaka i usmażone wątróbki wraz z razowym chlebem zmielić i cebulą zmielić. Dodać śmietanę i jajko, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać kminek i wyrobić na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i drugie jajko. Wyrobić na gładkie ciasto dolewając tyle ciepłej wody, aby powstało elastyczne, ale dosyć twarde ciasto. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką powycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i gotować pierogi około 4 minuty odkąd wypłyną na powierzchnię.