Składniki:
1. 3 ozory wieprzowe
2. 2 -3 czerwone cebule
3. 3 łyżki chrzanu
4. 2 łyżeczki soli
5. 1 łyżeczka vegety
6. 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
7. Olej do smażenia
8. Świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ozory dokładnie umyć i oczyścić. Włożyć do rondla, zalać wodą dodać sól i vegeta, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagotować a następnie gotować na małym ogniu około 2 i pół godziny.
Cebule obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić.
Wyjąć z rondla ozory i lekko przestudzić. Obrać ze skórki a następnie pokroić w cienkie plasterki. Odlać szklankę wywaru, w którym gotowały się ozory i wlać do rondla. Włożyć plastry ozorów, dodać zeszkloną cebulę, chrzan, musztardę i dokładnie wszystko wymieszać. Gotować na małym płomieniu około 15 minut. Doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem (pszennym lub żytnim, jak kto woli).