Kurczak z kalafiorem

0
628

Składniki:

1. 2 filety z piersi kurczaka
2. 6 kawałków kalafiora
3. Mąka pszenna
4. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
5. Olej

Na ciasto:

1. 1 jajko
2. 1 łyżka mleka
3. 1 łyżka mąki pszennej
4. 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
5. 2 łyżki koperku
6. Chili

Wykonanie:

Mięso opłukać i osuszyć. Każdy kawałek delikatnie naciąć, aby powstałą kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem także w środku kieszeni. Odstawić na bok.
Do miseczki wbić jajko, dodać mleko, jogurt, wsypać mąkę, przyprawić do smaku solą i chili, wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut, aby ?odpoczęło?.
Różyczki kalafiora wrzucić na 5 minut do lekko osolonej wody, odcedzić. Włożyć do kieszeni w piersiach z kurczaka. Docisnąć. Porcje nadzianego mięsa obtoczyć w mące a następnie w jogurtowym cieście.
W rondelku rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz surówką.