Kebab z kurczakiem. Kuchnia turecka.
Kebab to turecka potrawa. W imperium Osmańskim istnieje ponad dwadzieścia odmian tej mięsnej potrawy. Każda z nich charakteryzuje się niezwykle aromatycznym i kruchym mięsem. Kebab z kurczakiem jest jednym z tych potraw. Kuchnia turecka to bogactwo zapachów i przypraw. W języku tureckim kebab oznacza obracające się pieczone mięso. W krajach arabskich takich jak Izrael, Irak i Armenia słowo kebab oznacza, obracający się. Słowo pochodzi z języka perskiego.
Pierwsze zdjęcie, na którym możemy zobaczyć tureckiego kucharza przygotowującego potrawę na pionowym rożnie, wykonano w tysiąc osiemset pięćdziesiątym piątym roku.
W Polsce kebab z kurczakiem jest dostępny w barach i restauracjach prowadzonych przez osoby pochodzące z Turcji, Armenii i lub Persji. Do tureckiego dania dodawany jest popularny napój ajran. Składa się z jogurtu i wody. Przyprawiany pieprzem i solą. Lekko schłodzony idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Napój ten jest bardzo popularny w krajach Biskiego Wschodu. Ajran możemy przygotować sami w swoim domu. Kebab z kurczakiem jest chętnie kupowany przez Polaków. Zamawiamy go z sosem łagodnym, ostrym i sałatkami.
W europie pierwsze stoisko z kebabem otworzone zostało w Berlinie. Turecki kucharz Kadir Nurman samodzielnie zbudował pionowy ruszt i nie opatentował swojego pomysłu. Chciał, aby wiele jego rodaków mogło utrzymać się w Niemczech ze sprzedaży tureckich potraw.
Kebab z kurczakiem nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Mięso jest pieczone, nie smażymy go na tłuszczu. Ma znacznie mniej kalorii. Podany z ajranem smakuje wyśmienicie.