Przepis na dobry kebab
Jak zrobić kebab? Mimo że żyjemy w kraju w którym ta turecka potrawa obrosła w ciągu ostatnich dwudziestu lat niemal, że kultem, to nadal bardzo wielu Polaków (jedzących kilka kebabów każdego miesiąca) nie wie nawet jak przyrządzić domowego kebaba, który będzie z jednej strony smaczny i pożywny, ale z drugiej strony nie będzie też zbytnio odbiegał od tradycyjnego kebaba jeżeli chodzi o użyte składniki i przyprawy oraz o sposób przygotowania.
Jak w takim razie przygotować takiego dobrego domowego kebabu? Na początek trzeba znać to co najważniejsze, a więc składniki z których zrobiony będzie nasz kebab.
Będziemy potrzebowali najważniejszego składnika, czyli oczywiście mięsa do składnika. Najlepsza będzie oczywiście baranina, ale zdajemy sobie z sprawę z tego, że jest to bardzo drogie mięso, dlatego może być to też mięso z kurczaka, indyka lub mięso wieprzowe. Oprócz tego będzie potrzebna również przyprawa do kebaba, jogurt, kapusta, cebula, placek tortilli, pomidor, olej, majonez i ketchup.
Na początku kroimy mięso, przyprawiamy i smażymy kilka minut na patelni. Na stole należy rozłożyć nasz placek tortilli i ułożyć na nim warzywa (głównie pomidora, cebulę i kapustę) – oczywiście wcześniej umyte i posiekane. Na warzywa kładziemy nasze pokrojone i usmażone kawałki kurczaka (na jedną porcję będziemy potrzebowali mięsa z jednego filetu).
Na koniec przygotowujemy sos z ketchupu, jogurtu, majonezu i pieprzu. Gotowy i odstały sos kładziemy na górę mięsa, a następnie zamykamy placek i wkładamy go do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut.