Co wspólnego ma nasz obiad z naszym mózgiem? Czy reaguje on w jakiś sposób na spożywane przez nas pokarmy? Na pierwszy rzut oka kulinaria i mózg nie mają nic wspólnego. To co jemy przechodzi przez jamę ustną, przełyk, żołądek i jelita, wszystkie te organy znajdują się daleko od mózgu. Jednakże, substancje które wchłaniamy wraz z jedzeniem, wywołują długotrwałe skutki w naszym organizmie. Wchłaniają się w jelitach, i razem z krwią rozprzestrzeniają po całym organizmie. Także do mózgu docierają składniki odżywcze. Ważne więc, aby spożywać pokarm, który pozytywnie wpłynie na pracę naszego mózgu. Oprócz składników odżywczych, do mózgu dostać się mogą także szkodliwe substancje. Należy zrobić wszystko, aby tego uniknąć. W skrajnych przypadkach, nieodpowiednie odżywienie mózgu może doprowadzić do poważnych zaburzeń tego organu, a nawet do śmierci. Oczywiście dochodzi do tego dopiero w skutek trwającego wiele lat nieprawidłowego żywienia. Warto więc jak najszybciej zacząć dbać o to, co dostarczamy do naszego organizmu.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.