Dawno każdy wie, że to, co spożywamy ma wpływ na nasz system w sposób zasadniczy. Dlaczego zatem ta sama dieta na niektórych ma wpływ inaczej zaś na innych absolutnie w inny sposób? Z jakiego powodu ogórek kiszony u niektórych powoduje lepszą przemianę materii, a u niektórych zgagę? Czemu niektórzy są uczuleni na pomidory zaś inni na przykład na truskawki?
Odpowiedź jest naprawdę prosta. To jak spalamy pokarm a także absorbujemy pierwiastki pokarmowe jest zależne od własnej grupy krwi. Dieta zgodna z grupą krwi została stworzona przez lekarza Dr Peter D’Adamo – słynny specjalista medycyny niekonwencjonalnej. Wydał on książkę gromadzącą przepisy kucharskie dla pojedynczych grup krwi. Argumentuje, iż grupa krwi warunkuje nasz plan żywieniowy i ażeby być zdrowym należy owego planu się trzymać. Pokazuje, że bez zbytnich wyrzeczeń można umożliwić sobie właściwe żywienie, oraz dzięki temu zdrowie. Natomiast nie ma obowiązku by było ono przypłacone wyrzeczeniami. Stosowna dieta jest w stanie odwrócić wiele chorób.
Grupa krwi pozwala określić wymogi organizmu – ponieważ każdy jest indywidualny tym samym wymaga innych pierwiastków. Dietę można wspierać właściwymi witaminami dobranymi dla każdej grupy krwi osobno. Bywają także preparaty – dodatki diety – uniwersalne dla każdej grupy krwi.
Dieta prawidłowa z grupą krwi to część medycyny naturalnej promującej zasadę, iż lepiej zapobiegać aniżeli leczyć. Natura sama wie jak bronić się przed bakteriami jak również truciznami, zatem powinno się zawierzyć dyspozycjom doktora D’Adamo.