Najlepsze źródła witamin :
1. antyoksydanty – produkty pochodzenia roślinnego; warzywa i owoce ;
2. źródło witaminy E – oleje roślinne; wyprodukowane na ich bazie margaryny; warzywa liściaste – kapusta, szpinak, pietruszka, brokuły; rośliny strączkowe; produkty zbożowe uzyskane grubego przemiału – pieczywo razowe, grube kasze ;
3. źródło witaminy C – kapusta, kalafior, kalarepa, papryka, owoce; soki cytrusowe; ziemniaki ;
4. źródło witaminy A – wątróbka, jaja, sery, ryby ;
5. źródło beta karotenu ( prowitaminy A ) – warzywa i owoce – marchew, dynia, cykoria, fasola strączkowa, zielony groszek, sałata, szpinak, szczaw, morele ;
Jak zapewnić właściwą ilość witamin i składników mineralnych w diecie ?
Zalecane spożycie wynosi około 500 gram warzyw i owoców na dobę – przyjęte w od 3 do pięciu porcji. Należy jednocześnie zwrócić uwagę że witaminy jak C i E są wyjątkowo nietrwałe i rozkładają się już w momencie przygotowywania posiłku. Najlepiej te warzywa i owoce spożywać na surowo lub przygotowywać przed samym zjedzeniem.
Jakie składniki można bezpiecznie przyjmować w postaci suplementu diety ?
Powszechna jest niedostateczna zawartość w diecie składników :
1. witamin z grupy B ;
2. magnezu ;
3. wapnia ;
4. żelaza ;
Celowe jest wzbogacenie diety suplementami witamin oraz składników mineralnych w ilość nieprzekraczającej zapotrzebowana fizjologicznego organizmu.