Jak wiadomo, pieczywo jest podstawą diety większości ludzi. Znane jest od najdawniejszych czasów i przez wieki było wypiekane na setki różnych sposób. Ogromne znaczenie pieczywa, a dokładniej chleba, zostało nadane w Biblii. Mówi się, że chleba nie wolno wyrzucać, marnować itp. Podstawą pieczywa jest mąka, woda i sól, a często także dodatki smakowe i aromatyczne, jak zioła, mak, nasiona, suszone owoce, słonecznik, dynia itp. W obecnych czasach stosuje się środki powodujące „rośnięcie” pieczywa. Najpopularniejsze są drożdże i proszki do pieczenia. Do pieczywa używa się również cukru. Pokarm ten ma wiele zalet jak i wiele wad. Zaletą jest z pewnością wygoda – o wiele łatwiej zjeść kanapki z serem czy wędliną w pracy/szkole, niż np. porcję ryżu z kotletem schabowym. Z drugiej jednak strony dietetyka bardzo często odrzuca pieczywo jako dobre źródło węglowodanów przystając jedynie na pieczywo razowe. Nie ma jednak potrzeby zajmować się tym, jeśli nie mamy problemów z wagą ciała lub zdrowiem.
Pieczywo
Losowe artykuły:
Bułka do kebaba
Zróbmy kebaba w domu
Co stoi nam na przeszkodzie w tym, żeby zrobić kebaba w domu. Nic, absolutnie nic, a to dlatego, że nie ma osoby, która mogłaby nam tego zabronić. Żyjemy w wolnym kraju. W każdym razie na pewno przydałoby nam się parę składników jak bułka do kebaba, mięso...
Obiady na dowóz Kielce
Obiady na dowóz Kielce
Przychodzi taki czas, kiedy kompletnie nie chce nam się gotować. Po prostu jesteśmy wykończeni po całym tygodniu pracy — tyczy się to weekendów, że chcemy odpocząć nie robiąc absolutnie nic. Tym bardziej nie chcemy spędzać całej soboty czy też niedzieli w kuchni. Na szczęście nie musi...