Jak wiadomo, pieczywo jest podstawą diety większości ludzi. Znane jest od najdawniejszych czasów i przez wieki było wypiekane na setki różnych sposób. Ogromne znaczenie pieczywa, a dokładniej chleba, zostało nadane w Biblii. Mówi się, że chleba nie wolno wyrzucać, marnować itp. Podstawą pieczywa jest mąka, woda i sól, a często także dodatki smakowe i aromatyczne, jak zioła, mak, nasiona, suszone owoce, słonecznik, dynia itp. W obecnych czasach stosuje się środki powodujące „rośnięcie” pieczywa. Najpopularniejsze są drożdże i proszki do pieczenia. Do pieczywa używa się również cukru. Pokarm ten ma wiele zalet jak i wiele wad. Zaletą jest z pewnością wygoda – o wiele łatwiej zjeść kanapki z serem czy wędliną w pracy/szkole, niż np. porcję ryżu z kotletem schabowym. Z drugiej jednak strony dietetyka bardzo często odrzuca pieczywo jako dobre źródło węglowodanów przystając jedynie na pieczywo razowe. Nie ma jednak potrzeby zajmować się tym, jeśli nie mamy problemów z wagą ciała lub zdrowiem.
Starsze artykuły:
Burger jako dzieło sztuki: Restauracje, które tworzą cuda
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak burger może być dziełem sztuki? Oto lista restauracji, które tworzą prawdziwe cuda smakowe przyrządzając najbardziej kreatywne burgery. Czy jesteś gotowy na podróż kulinarnej?