Jak wiadomo, pieczywo jest podstawą diety większości ludzi. Znane jest od najdawniejszych czasów i przez wieki było wypiekane na setki różnych sposób. Ogromne znaczenie pieczywa, a dokładniej chleba, zostało nadane w Biblii. Mówi się, że chleba nie wolno wyrzucać, marnować itp. Podstawą pieczywa jest mąka, woda i sól, a często także dodatki smakowe i aromatyczne, jak zioła, mak, nasiona, suszone owoce, słonecznik, dynia itp. W obecnych czasach stosuje się środki powodujące „rośnięcie” pieczywa. Najpopularniejsze są drożdże i proszki do pieczenia. Do pieczywa używa się również cukru. Pokarm ten ma wiele zalet jak i wiele wad. Zaletą jest z pewnością wygoda – o wiele łatwiej zjeść kanapki z serem czy wędliną w pracy/szkole, niż np. porcję ryżu z kotletem schabowym. Z drugiej jednak strony dietetyka bardzo często odrzuca pieczywo jako dobre źródło węglowodanów przystając jedynie na pieczywo razowe. Nie ma jednak potrzeby zajmować się tym, jeśli nie mamy problemów z wagą ciała lub zdrowiem.
Pieczywo
Losowe artykuły:
Jedzenie z dowozem Kielce
Jedzenie, przyjedź do nas
Gdy mamy ochotę coś zjeść, to nie czekamy, aż jeszcze bardziej zacznie nam burczeć w brzuchu, ale bierzemy się za przygotowanie pysznego posiłku, który na pewno nas nasyci i nie będziemy narzekać na głód. Czasami jednak nie chce nam się przygotowywać jedzenie samemu i wtedy na...
Kebab na wynos Kielce
Dla wielbicieli kebabu
Kebab to ostatnio popularne jedzenie, które możemy zjeść "na mieście". W dużych miastach jest sporo miast, gdzie możemy kebab kupić. Co istotne, danie to zaczyna być serwowane nie tylko w budkach, w których nie ma właściwie innego wyboru. Staje się ono także jednym z dań w restauracjach...