Pieczywo

0
344

Jak wiadomo, pieczywo jest podstawą diety większości ludzi. Znane jest od najdawniejszych czasów i przez wieki było wypiekane na setki różnych sposób. Ogromne znaczenie pieczywa, a dokładniej chleba, zostało nadane w Biblii. Mówi się, że chleba nie wolno wyrzucać, marnować itp. Podstawą pieczywa jest mąka, woda i sól, a często także dodatki smakowe i aromatyczne, jak zioła, mak, nasiona, suszone owoce, słonecznik, dynia itp. W obecnych czasach stosuje się środki powodujące „rośnięcie” pieczywa. Najpopularniejsze są drożdże i proszki do pieczenia. Do pieczywa używa się również cukru. Pokarm ten ma wiele zalet jak i wiele wad. Zaletą jest z pewnością wygoda – o wiele łatwiej zjeść kanapki z serem czy wędliną w pracy/szkole, niż np. porcję ryżu z kotletem schabowym. Z drugiej jednak strony dietetyka bardzo często odrzuca pieczywo jako dobre źródło węglowodanów przystając jedynie na pieczywo razowe. Nie ma jednak potrzeby zajmować się tym, jeśli nie mamy problemów z wagą ciała lub zdrowiem.