Wśród Francuzów panuje opinia, że najlepszy obiad składa się z chleba i sera, a istnieją ich setki. Są sery ostre, sery podawane jako samodzielne dane, oraz delikatne o smaku łagodnym, będące uzupełnieniem potraw. Każdy rodzaj sera ma swoją historię i wytwarzany jest zgodnie z niezmienną recepturą. Ważne jest, żeby powstał z mleka pochodzącego od zwierząt pasących się na ekologicznych pastwiskach. Duże znaczenie ma rodzaj pleśni, jaką jest szczepiony oraz warunki, w jakich dojrzewa. Charakter sera zależy od zwierząt, od których pochodzi mleko. Miękkie sery powstają z mleka krowiego, a ich skórka pokryta jest delikatnym, pleśniowym meszkiem. Brie i Camembert mają półpłynną i elastyczną konsystencję. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem. Ten pierwszy nadaje się do panierowania i smażenia na oliwie z oliwek, a podawany z dodatkiem żurawiny lub konfitury wiśniowej smakuje wybornie. Natomiast drugi, krojony w plastry i podpiekany na grzankach z chleba orzechowego jest doskonałą przystawką podczas letnich pikników.
Starsze artykuły:
Domowy klasyczny hamburger – przepis krok po kroku
Na dzisiejszym blogu przygotowałam dla Was przepis na domowy klasyczny hamburger! Krok po kroku pokażę Wam, jak stworzyć pysznego burgera, który zrobi wrażenie na całej rodzinie. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!🍔 #hamburger #przepis #domowyburger