Serowe specjały

0
395

Wśród Francuzów panuje opinia, że najlepszy obiad składa się z chleba i sera, a istnieją ich setki. Są sery ostre, sery podawane jako samodzielne dane, oraz delikatne o smaku łagodnym, będące uzupełnieniem potraw. Każdy rodzaj sera ma swoją historię i wytwarzany jest zgodnie z niezmienną recepturą. Ważne jest, żeby powstał z mleka pochodzącego od zwierząt pasących się na ekologicznych pastwiskach. Duże znaczenie ma rodzaj pleśni, jaką jest szczepiony oraz warunki, w jakich dojrzewa. Charakter sera zależy od zwierząt, od których pochodzi mleko. Miękkie sery powstają z mleka krowiego, a ich skórka pokryta jest delikatnym, pleśniowym meszkiem. Brie i Camembert mają półpłynną i elastyczną konsystencję. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem. Ten pierwszy nadaje się do panierowania i smażenia na oliwie z oliwek, a podawany z dodatkiem żurawiny lub konfitury wiśniowej smakuje wybornie. Natomiast drugi, krojony w plastry i podpiekany na grzankach z chleba orzechowego jest doskonałą przystawką podczas letnich pikników.