Wśród Francuzów panuje opinia, że najlepszy obiad składa się z chleba i sera, a istnieją ich setki. Są sery ostre, sery podawane jako samodzielne dane, oraz delikatne o smaku łagodnym, będące uzupełnieniem potraw. Każdy rodzaj sera ma swoją historię i wytwarzany jest zgodnie z niezmienną recepturą. Ważne jest, żeby powstał z mleka pochodzącego od zwierząt pasących się na ekologicznych pastwiskach. Duże znaczenie ma rodzaj pleśni, jaką jest szczepiony oraz warunki, w jakich dojrzewa. Charakter sera zależy od zwierząt, od których pochodzi mleko. Miękkie sery powstają z mleka krowiego, a ich skórka pokryta jest delikatnym, pleśniowym meszkiem. Brie i Camembert mają półpłynną i elastyczną konsystencję. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem. Ten pierwszy nadaje się do panierowania i smażenia na oliwie z oliwek, a podawany z dodatkiem żurawiny lub konfitury wiśniowej smakuje wybornie. Natomiast drugi, krojony w plastry i podpiekany na grzankach z chleba orzechowego jest doskonałą przystawką podczas letnich pikników.
Serowe specjały
Losowe artykuły:
Pizza Kielce 24h
Pizzeria 24 h
Pizza to dania bardzo popularne i uwielbiane przez wiele osób. Jej zaletą jest łatwość przygotowania i niska cena, dlatego też renomowane pizzerie cieszą się tak dużą popularnością przez cały rok.
Od niedawna w centrach dużych miast pojawiają się pizzerie całodobowe, z których można korzystać o dowolnej porze. Aby...
Kebab Kielce 24h
Nocne uzupełnienie kalorii
Kto nie pamięta czasów studenckich pełnych dobrych imprez w lokalach lub na domówkach. To piękny czas młodości, który przede wszystkim służy zdobyciu wykształcenia, przygotowaniu do dorosłego życia, ale i skorzystania z pięknych chwil młodości, które umykają między palcami. Będąc studentem, okazji do imprez znajdziesz wiele. Szczególnie w...