Po pomidorowej jest to chyba najpopularniejsza zupa w Polsce, rosół uznawany jest za jedną z narodowych potraw naszego kraju. Najczęściej przyrządza się ją z drobiu, czasem z dodatkiem mięsa wołowego. Dawniej rosół jedzono zawsze, gdy przygotowało się mięso. Zupa podczas gotowania mięsa nabierała odpowiedniego aromatu i smaku, najczęściej była przyprawiana warzywami. Obecnie rosół gotuje się również przy pomocy kostek rosołowych, które nie wymagają już mięsa w procesie przyrządzania. Tradycyjny rosół wymaga nieco więcej czasu. Cały proces polega na tym, aby jak najwięcej składników zawartych w gotowanym przez nas mięsie przedostała się do wody i utworzyła wywar. Dla lepszego efektu dodaje się włoszczyznę. Nie byłoby oczywiście rosołu bez makaronu – tak dawniej jak i obecnie do rosołu zawsze dodawany był makaron własnej, domowej produkcji lub dziś – kupiony w sklepie. Przy odpowiednim przyrządzeniu rosół z makaronem można również przyprawić solą, pieprzem lub magi. W przeciwieństwie do większości zup, rosół nie jest zagęszczany podczas przyrządzania.