Od czasów starożytności wciąż doskonalone są metody przechowywania jedzenia. Historycy byli zdania, że konserwowanie żywności było cechą, która różniła bogatych i biednych. Część badaczy sądziła, że dodanie przypraw: soli, pieprzu czy ziół miało ukryć nieświeży zapach. Bogaci nie mieli potrzeby przechowywania żywności, stać ich było na zakup świeżego pożywienia, natomiast ubodzy dostawali nieświeże, zleżałe resztki i musieli sobie jakoś radzić. Przyprawy były bardzo drogie, pasteryzacja pojawiła się w XIX wieku, a o mrożonkach nikt nie miał pojęcia. Żeby zapełnić spiżarnię trzeba było nie lada się natrudzić. Oprócz powszechnie stosowanego solenia istniało jeszcze kilka metod: wędzenie, nacieranie ziołami, przechowywanie w zalewie z oliwy lub octu. Owoce prażono w cukrze lub nacierano w winie lub piwie. To właśnie w okresie średniowiecza oprócz przedłużenia terminu ważności pojawiły się regionalne różnice smakowe i tak na północ od Alp mięso głównie wędzono, na południu solono, suszono i nacierano przyprawami.
Starsze artykuły:
Domowy klasyczny hamburger – przepis krok po kroku
Na dzisiejszym blogu przygotowałam dla Was przepis na domowy klasyczny hamburger! Krok po kroku pokażę Wam, jak stworzyć pysznego burgera, który zrobi wrażenie na całej rodzinie. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!🍔 #hamburger #przepis #domowyburger