Od czasów starożytności wciąż doskonalone są metody przechowywania jedzenia. Historycy byli zdania, że konserwowanie żywności było cechą, która różniła bogatych i biednych. Część badaczy sądziła, że dodanie przypraw: soli, pieprzu czy ziół miało ukryć nieświeży zapach. Bogaci nie mieli potrzeby przechowywania żywności, stać ich było na zakup świeżego pożywienia, natomiast ubodzy dostawali nieświeże, zleżałe resztki i musieli sobie jakoś radzić. Przyprawy były bardzo drogie, pasteryzacja pojawiła się w XIX wieku, a o mrożonkach nikt nie miał pojęcia. Żeby zapełnić spiżarnię trzeba było nie lada się natrudzić. Oprócz powszechnie stosowanego solenia istniało jeszcze kilka metod: wędzenie, nacieranie ziołami, przechowywanie w zalewie z oliwy lub octu. Owoce prażono w cukrze lub nacierano w winie lub piwie. To właśnie w okresie średniowiecza oprócz przedłużenia terminu ważności pojawiły się regionalne różnice smakowe i tak na północ od Alp mięso głównie wędzono, na południu solono, suszono i nacierano przyprawami.
Losowe artykuły:
Błonnik witalny cena
Wiele ludzi dopiero w dzisiejszych czasach - przeważnie za sprawą wszelkiego rodzaju mediów - czy to programów telewizyjnych, gazet, magazynów, portali internetowych i portali społecznościowych - zaczyna interesować się zdrowym odżywianiem i całym zdrowym stylem życia. Spowodowane jest to często również chęcią pozbycia się nadprogramowych, zbędnych kilogramów. Często jednak,...
Zaczarowany ogród
Każdy powinien pamiętać o tym, aby zadbać o swój własny ogród. Na pewno istotne są wiosenne porządki. Jeśli mamy za sobą okres zimowy, to powinniśmy całościowo zaopiekować się naszym ogródkiem. Wiadomo, że bardzo istotne jest wyplewienie wszelkich niedogodności oraz posypanie trawnika wapnem i nawozem. Trzeba też wiedzieć, że przydatne...