Od czasów starożytności wciąż doskonalone są metody przechowywania jedzenia. Historycy byli zdania, że konserwowanie żywności było cechą, która różniła bogatych i biednych. Część badaczy sądziła, że dodanie przypraw: soli, pieprzu czy ziół miało ukryć nieświeży zapach. Bogaci nie mieli potrzeby przechowywania żywności, stać ich było na zakup świeżego pożywienia, natomiast ubodzy dostawali nieświeże, zleżałe resztki i musieli sobie jakoś radzić. Przyprawy były bardzo drogie, pasteryzacja pojawiła się w XIX wieku, a o mrożonkach nikt nie miał pojęcia. Żeby zapełnić spiżarnię trzeba było nie lada się natrudzić. Oprócz powszechnie stosowanego solenia istniało jeszcze kilka metod: wędzenie, nacieranie ziołami, przechowywanie w zalewie z oliwy lub octu. Owoce prażono w cukrze lub nacierano w winie lub piwie. To właśnie w okresie średniowiecza oprócz przedłużenia terminu ważności pojawiły się regionalne różnice smakowe i tak na północ od Alp mięso głównie wędzono, na południu solono, suszono i nacierano przyprawami.
Przechowywanie żywności
Losowe artykuły:
Kebab na telefon Kielce
Trudny wybór kebaba na telefon nie tylko w Kielcach
Gdy dopada nas to irytujące uczucie głodu wówczas nie pozostaje nam nic innego jak tylko sięgnąć po coś do zjedzenia. Sprawa jednak dość mocno może się skomplikować w takim momencie, w którym zaglądając do naszych domowych zapasów stwierdzimy, ze niestety nie...
Kebab Kielce
Kebab do domu
O, kto nie miałby ochoty na pysznego, ciepłego kebaba prosto do domu? Na pewno wiele osób już na samą myśl, ma ślinkę w ustach. W takim razie może powinniśmy zdecydować się na kebab Kielce i nie marnować czasu dzisiaj na to, by przygotować własny posiłek. Na pewno...