Od czasów starożytności wciąż doskonalone są metody przechowywania jedzenia. Historycy byli zdania, że konserwowanie żywności było cechą, która różniła bogatych i biednych. Część badaczy sądziła, że dodanie przypraw: soli, pieprzu czy ziół miało ukryć nieświeży zapach. Bogaci nie mieli potrzeby przechowywania żywności, stać ich było na zakup świeżego pożywienia, natomiast ubodzy dostawali nieświeże, zleżałe resztki i musieli sobie jakoś radzić. Przyprawy były bardzo drogie, pasteryzacja pojawiła się w XIX wieku, a o mrożonkach nikt nie miał pojęcia. Żeby zapełnić spiżarnię trzeba było nie lada się natrudzić. Oprócz powszechnie stosowanego solenia istniało jeszcze kilka metod: wędzenie, nacieranie ziołami, przechowywanie w zalewie z oliwy lub octu. Owoce prażono w cukrze lub nacierano w winie lub piwie. To właśnie w okresie średniowiecza oprócz przedłużenia terminu ważności pojawiły się regionalne różnice smakowe i tak na północ od Alp mięso głównie wędzono, na południu solono, suszono i nacierano przyprawami.
Przechowywanie żywności
Losowe artykuły:
Sałatka kebabowa mieszana
Sałatka kebabowa.
Sałatka kebabowa mieszana jest wiele sposobów, przepisów na tą sałatkę. Wszystkim smakuje tak samo, pierwsza znika ze stołu. Od jakiegoś czasu to hit. Skladniki jednak mogą się różnić, a to z uwagi, iż każda gospodyni robi ją według własnej receptury. Jednak podstawowym składnikiem jest mięso, posypane przyprawą do...
Pizza Kielce 24h
Pizzeria 24 h
Pizza to dania bardzo popularne i uwielbiane przez wiele osób. Jej zaletą jest łatwość przygotowania i niska cena, dlatego też renomowane pizzerie cieszą się tak dużą popularnością przez cały rok.
Od niedawna w centrach dużych miast pojawiają się pizzerie całodobowe, z których można korzystać o dowolnej porze. Aby...