Żywność ekologiczna to żywność wyprodukowana bez udziału pestycydów i nawozów sztucznych. W procesie wytwarzania tej żywności zachowane są zasady bioróżnorodności i poszanowania praw zwierząt. Próżno znaleźć w żywności ekologicznej dodatek sztucznych konserwantów i barwników. Mięso bez wspomagania hormonami, jaja od zdrowych i trzymanych we właściwych warunkach kur, zwierzęta karmione zdrową paszą – tak być powinno. Żywność ekologiczna to szerokie pojęcie, a korzyści z jej kupowania i jedzenia są ogromne. Zdrowie jest najważniejsze i to jest właśnie główny powód nabywania żywności ekologicznej. Procesy wytwórcze i uprawy roślin odbywające się w zgodzie ze środowiskiem naturalnym to kolejna cecha przemawiająca za kupowaniem właśnie tego rodzaju jedzenia. Ziemia jest tylko jedna, musimy już teraz dbać o glebę dla naszych dzieci i dla przyszłych pokoleń. Inną sprawą są kwestie etyczne. Odpowiednie traktowanie zwierząt, trzymanie ich we właściwych warunkach z poszanowaniem ich praw jest nie mniej ważne.
Starsze artykuły:
Domowy klasyczny hamburger – przepis krok po kroku
Na dzisiejszym blogu przygotowałam dla Was przepis na domowy klasyczny hamburger! Krok po kroku pokażę Wam, jak stworzyć pysznego burgera, który zrobi wrażenie na całej rodzinie. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!🍔 #hamburger #przepis #domowyburger