Kilka słów na temat zup

W każdej kuchni świata obecne są zupy. Czasem pełnią one rolę dania głównego, szczególnie jeśli są one gęste i posiadają wiele składników, innym razem serwowane są jako pierwsze danie, przygotowujące osoby uczestniczące w posiłku do punktu głównego. Zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego, a wybór ich składników jest naprawdę bardzo szeroki. Najczęściej spotyka się zupy gotowane na częściach zwierzęcych, taki jak kości, chociaż można przygotować je na bazie warzywnego wywaru. Najpopularniejszą chyba zupą na świecie jest zupa pomidorowa, znana bardzo dobrze też w Polsce. Zupy można spożywać z makaronem, ryżem, grzankami, kaszą lub gotowanymi ziemniakami. Innymi, niż pomidorowa, przykładami zup są: ogórkowa, fasolowa i grochowa, jarzynowa, szczawiowa lub mączna, znana w różnych miejscach jako żurek lub biały barszcz. Spotykane są też zupy przygotowane tylko na podstawie mięsa lub ryb, a także owocowe, często zagęszczane za pomocą kisielu, zwykle jadane na zimno z dodatkiem makaronu lub plackami.