Mleko które najczęściej pijemy pochodzi od krów. Na drugim miejscu w rankingu popularności jest mleko kozie, owcze i oczywiście, w okresie niemowlęcym – ludzkie. W dawnych czasach mleko było podstawowym napojem na wioskach, gdzie hodowano wiele krów. Dziś nie jest już tak standardowym elementem kuchni i niestety – nie smakuje również tak jak kiedyś. Mówi się, że proces pasteryzacji, który jest dziś nieodłącznym elementem produkcji mleka „zabija” je. Specjaliści wysnuwają nawet teorie, że żołądek człowieka nie potrafi trawić pasteryzowanego mleka, a żołądek dziecka ma z tym problemy, gdy jest karmione „z butelki”. Nie jest to jedynym problemem, ponieważ mleko może zawierać w sobie przykładowo pałeczki salmonelli, które giną w wysokich temperaturach. Warto pomyśleć o tym i zabezpieczyć się przed nimi zanim napijemy się mleka bezpośrednio od krowy. W niektórych kulturach mleko jest zupełnie nie spożywane z uwagi na to, że organizmy np. Chińczyków czy Japończyków nie mogą go przyswoić. W starożytności duże ilości mleka (jak i miodu) były oznaką bogactwa.
Mleko
Losowe artykuły:
Kebab na wynos Kielce
Dla wielbicieli kebabu
Kebab to ostatnio popularne jedzenie, które możemy zjeść "na mieście". W dużych miastach jest sporo miast, gdzie możemy kebab kupić. Co istotne, danie to zaczyna być serwowane nie tylko w budkach, w których nie ma właściwie innego wyboru. Staje się ono także jednym z dań w restauracjach...
Odkryj smak Gruzji: Wino gruzińskie półwytrawne
W Gruzji wino jest czymś więcej niż tylko napojem. Jest integralną częścią kultury, historii i tradycji tego fascynującego kraju. Wino gruzińskie słynie z niezwykłych smaków, aromatów i technik produkcji, które przetrwały przez wieki. Jednym z najważniejszych stylów wina gruzińskiego jest wino półwytrawne, które jest znane z delikatnego, harmonijnego smaku...