Mleko które najczęściej pijemy pochodzi od krów. Na drugim miejscu w rankingu popularności jest mleko kozie, owcze i oczywiście, w okresie niemowlęcym – ludzkie. W dawnych czasach mleko było podstawowym napojem na wioskach, gdzie hodowano wiele krów. Dziś nie jest już tak standardowym elementem kuchni i niestety – nie smakuje również tak jak kiedyś. Mówi się, że proces pasteryzacji, który jest dziś nieodłącznym elementem produkcji mleka „zabija” je. Specjaliści wysnuwają nawet teorie, że żołądek człowieka nie potrafi trawić pasteryzowanego mleka, a żołądek dziecka ma z tym problemy, gdy jest karmione „z butelki”. Nie jest to jedynym problemem, ponieważ mleko może zawierać w sobie przykładowo pałeczki salmonelli, które giną w wysokich temperaturach. Warto pomyśleć o tym i zabezpieczyć się przed nimi zanim napijemy się mleka bezpośrednio od krowy. W niektórych kulturach mleko jest zupełnie nie spożywane z uwagi na to, że organizmy np. Chińczyków czy Japończyków nie mogą go przyswoić. W starożytności duże ilości mleka (jak i miodu) były oznaką bogactwa.
Mleko
Losowe artykuły:
Kebab Kielce 24h
Nocne uzupełnienie kalorii
Kto nie pamięta czasów studenckich pełnych dobrych imprez w lokalach lub na domówkach. To piękny czas młodości, który przede wszystkim służy zdobyciu wykształcenia, przygotowaniu do dorosłego życia, ale i skorzystania z pięknych chwil młodości, które umykają między palcami. Będąc studentem, okazji do imprez znajdziesz wiele. Szczególnie w...
Odkryj smak Gruzji: Wino gruzińskie półwytrawne
W Gruzji wino jest czymś więcej niż tylko napojem. Jest integralną częścią kultury, historii i tradycji tego fascynującego kraju. Wino gruzińskie słynie z niezwykłych smaków, aromatów i technik produkcji, które przetrwały przez wieki. Jednym z najważniejszych stylów wina gruzińskiego jest wino półwytrawne, które jest znane z delikatnego, harmonijnego smaku...