Łyk małej czarnej o poranku to często pierwsza rzecz, o której marzymy zaraz po przebudzeniu. Część z Nas nie wyobraża sobie nawet funkcjonowania bez kawy. Ale, żeby kawa zadziałała właściwie musi być dobrze przygotowana. Poza jakością ziaren i dobrym ekspresem przyda się też…. najlepszy barista.

Dobrego baristę spotkamy w najlepszych kawiarniach, ale także i na specjalnie przygotowanych targach kawowych, na których można spróbować nie tylko kaw z całego świata, ale także i dowiedzieć się o nowych sposobach parzenia kawy.

Barista na targi wybierany jest zawsze bardzo starannie. Ma być on nie tylko osobą, która doradzi, ale także i niejednokrotnie staje się ambasadorem marki, dla której pracuje. To od niego zależy końcowy smak serwowanej kawy i jej ogólna jakość. Z tego względu powinna być to osoba doświadczona i profesjonalnie przygotowana do pełnienia takiej roli.

Barista to żywa, chodząca reklama, która albo zachęci do zakupu i spróbowania nowych ziaren albo wręcz przeciwnie. Może stać się on antyreklamą produktu i zwyczajnie zniechęci do picia proponowanej przez niego kawy.