Kawa jest napojem, który od wieków jest używany przez człowieka. Od wieków ewoluuje również metoda jego przyrządzania.Metod tych powstało wiele, a są to metody tak zwane oficjalne (wiele osób wypracowało swój własny sposób parzenia kawy). Jedną z bardziej popularnych metod jest parzenie kawy w ekspresie. Kawa do ekspresu powinna być szczególnie dobrze dobrana, a zwłaszcza jeśli posiadamy ekspres ciśnieniowy. Ekspres taki potrafi z kawy wyciągnąć wszystko co najlepsze, ale i wszystko co najgorsze.
Uważa się że najlepsza kawa to jest stuprocentowa arabica, są jednak i tacy, którzy są fanem kawy typu robusta (robusta inaczej kawa kongijska, charakteryzuje się bardziej gorzkim smakiem i większą zawartością kofeiny). Powstają również różne mieszanki kawy arabica i robusty. Kawa do ekspresów może być ziarnista lub zmielona. Jeżeli posiadamy ekspres z młynkiem to problem mielenia mamy raczej z głowy, możemy ustawić sobie jeden z trybów automatycznych. Kiedy kawę musimy sobie sami domielić lub zakupujemy kawę już zmieloną, musimy uważać.