Najważniejszym procesem w drodze od plantacji kawy do filiżanki na naszych stołach jest i pozostanie palenie, ponieważ to wówczas wyzwala się smak i aromat czarnego, aromatycznego napoju. Jednakże warto zauważyć, że owe palenie wcale nie kończy procesów obróbki kawy, ponieważ bardzo istotne jest również odpowiednie zmielenie ziaren. Palarnia kawy nie jest więc ostatnim miejscem, w którym coś się z nią dzieje.

Mielenie jest stosunkowo prostą czynnością, wystarczy zwykły młynek, aby ziarna zmienić w proszek, który po zalaniu będzie efektem końcowym długiego procesu produkcji kawy. Warto jednak wiedzieć, że mielenie również ma znaczenie i w zależności gatunku przygotowywanej kawy odbywa się w inny sposób. Przykładem może być kawa z tygla, czyli taka, w której kawa zmielona jest na bardzo drobny proszek. Zawiera w sobie sporo kofeiny, a wielokrotnie gotowany staje się gęsty, bardzo mocny i słodki. Taki sposób przygotowania popularny jest zwłaszcza w krajach arabskich oraz w Turcji i pokazuje jak bardzo mielenie wpływa na efekt końcowy produkcji kawy.