Mielenie jest stosunkowo prostą czynnością, wystarczy zwykły młynek, aby ziarna zmienić w proszek, który po zalaniu będzie efektem końcowym długiego procesu produkcji kawy. Warto jednak wiedzieć, że mielenie również ma znaczenie i w zależności gatunku przygotowywanej kawy odbywa się w inny sposób. Przykładem może być kawa z tygla, czyli taka, w której kawa zmielona jest na bardzo drobny proszek. Zawiera w sobie sporo kofeiny, a wielokrotnie gotowany staje się gęsty, bardzo mocny i słodki. Taki sposób przygotowania popularny jest zwłaszcza w krajach arabskich oraz w Turcji i pokazuje jak bardzo mielenie wpływa na efekt końcowy produkcji kawy.
Palarnia kawy
Losowe artykuły:
Kebab Kielce Paderewskiego
Gdzie zjeść dobrze i tanio w Kielcach
Kuchnia polska jest bezdyskusyjnym liderem wśród kulinarnych smaków Europy. Rosół drobiowy, pierogi czy placki ziemniaczane to smaki, które znak każdy Polak. Niestety do ich przygotowania potrzebujemy czasu. Większosć osób realizujących się zawodowo jest zagania i preferuje szybkie jedzenie na mieście. Nie sposób, nie...
Kebab z dowozem Kielce
Na dowóz zamówisz nie tylko kebaba!
Wszystkim nam zdarza się od czasu do czasu odczuwać głód. Problem wydaje się dość spory zwłaszcza wtedy kiedy znajdujemy się poza domem lub też najzwyczajniej nie mamy z czego ugotować obiadu w naszym mieszkaniu. Na szczęście już od bardzo wielu lat w każdym czy...