Mielenie jest stosunkowo prostą czynnością, wystarczy zwykły młynek, aby ziarna zmienić w proszek, który po zalaniu będzie efektem końcowym długiego procesu produkcji kawy. Warto jednak wiedzieć, że mielenie również ma znaczenie i w zależności gatunku przygotowywanej kawy odbywa się w inny sposób. Przykładem może być kawa z tygla, czyli taka, w której kawa zmielona jest na bardzo drobny proszek. Zawiera w sobie sporo kofeiny, a wielokrotnie gotowany staje się gęsty, bardzo mocny i słodki. Taki sposób przygotowania popularny jest zwłaszcza w krajach arabskich oraz w Turcji i pokazuje jak bardzo mielenie wpływa na efekt końcowy produkcji kawy.
Starsze artykuły:
Burger jako dzieło sztuki: Restauracje, które tworzą cuda
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak burger może być dziełem sztuki? Oto lista restauracji, które tworzą prawdziwe cuda smakowe przyrządzając najbardziej kreatywne burgery. Czy jesteś gotowy na podróż kulinarnej?