Przygotowując codzienne posiłki, coraz częściej staramy się, żeby były nie tylko ciekawe, ale też dietetyczne i zdrowe. Chętniej niż jeszcze parę lat temu rezygnujemy z mięsa, a smażenie na oleju świadomie zastępujemy pieczeniem lub gotowaniem. Piętą achillesową wielu z nas nadal pozostają jednak desery. Czy te przyjemne posiłki muszą być kaloryczne i tuczące?
Okazuje się, że jeśli odpowiednio podejdziesz do tematu, także twój deser może świetnie wpisywać się w zdrową dietę. Wystarczy, że zrezygnujesz z niektórych produktów lub zastąpisz je innymi. Wbrew pozorom, nie w każdym deserze musi znaleźć się miejsce na cukier – możesz dosładzać przekąskę zdrowszą stewią. W wielu przypadkach cukier jest zbędny, jeśli dodasz do deseru odpowiednią porcję owoców.
Istnieje wiele składników, które z powodzeniem pomogą ci w przygotowaniu dietetycznego deseru. Nie zawsze musisz sięgać po śmietanę, bo jogurt naturalny także często dobrze komponuje się ze słodyczami. Wykorzystaj też orzechy, płatki owsiane oraz gorzką czekoladę.